کرمانشاهِ یک‌میلیون‌نفری و مسئولیتی که ساده گرفته می‌شود

استان پنجم- شاید یکی از مسئولانه‌ترین رفتارها در قبال شهر، انصراف آگاهانه باشد؛ تصمیمی که نه از سر ضعف، بلکه از سر درکِ مسئولیت اجتماعی اتخاذ می‌شود. گاهی بزرگ‌ترین خدمت به یک شهر آن است که میدان را برای کسانی باز گذاشته شود که آمادگی علمی، تجربی و مدیریتی بیشتری برای پذیرش این مسئولیت دارند.

داود امامی

انتخابات شورای شهر؛ فراتر از شعارهای تکراری

▫️داود امامی، روزنامه نگار

با نزدیک شدن به انتخابات شورای شهر کرمانشاه و تأیید صلاحیت نزدیک به چهارصد کاندیدا برای این رقابت، پرسشی جدی پیش روی افکار عمومی قرار می‌گیرد: آیا همه این کاندیداهای شورا با گفتمان، برنامه و شناختی واقعی از پیچیدگی‌های مدیریت شهری وارد میدان شده‌اند؟ یا شورای شهر همچنان برای برخی به عرصه‌ای برای آزمون شانس اجتماعی و تجربه‌اندوزی سیاسی تبدیل شده است؟
🔻این سطور از سر دغدغه‌ای شخصی نوشته نمی‌شود، بلکه برآمده از ترکیب تجربه و مطالعه است؛ از یک سو تحصیلاتم در حوزه برنامه‌ریزی شهری در مقطع کارشناسی و نیز تحصیلات تکمیلی ام در حوزه جغرافیای سیاسی با گرایش فضای شهری در مقطع ارشد و از سوی دیگر تجربه میدانی در مدیریت شهری و افزون بر آن، تجربه‌ای که هم در قالب یک دوره عضویت در شورای شهر کوزران سنجابی، هرچند در مقیاسی کوچک‌تر و هم در بیش از یک دهه فعالیت در بدنه شهرداری کرمانشاه، فرصت مشاهده نزدیک سازوکارهای واقعی اداره شهر را فراهم کرده است. به همین دلیل سخن گفتن از شورای شهر، برای نگارنده صرفاً یک تحلیل بیرونی نیست، بلکه مبتنی بر شناختی از میدان عمل مدیریت شهری و قواعد نهادی آن است.
🔹بدون تردید هر شهروندی می‌تواند آرزوی آبادانی کرمانشاه را داشته باشد و هیچ‌کس نمی‌تواند انگیزه‌های خیرخواهانه افراد را انکار کند. اما میان «آرزو برای آبادانی شهر» و «توانایی اداره و راهبری آن» فاصله‌ای قابل توجه وجود دارد. اداره شهری با جمعیتی نزدیک به یک میلیون نفر، درگیر با مسائل پیچیده کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیرساختی، نیازمند دانشی فراتر از شعارهای انتخاباتی است.
▫️در هفته‌های اخیر، تماس‌ها و گفت‌وگوهای متعددی با کاندیداهای شورا داشتم. بسیاری از آنان از برنامه‌های بزرگ و طرح‌های تحول‌آفرین برای کرمانشاه سخن می‌گویند و بعضاً چنان تصویری از آینده ارائه می‌دهند که گویی با ورودشان به شورا، مسیر توسعه شهر ناگهان دگرگون خواهد شد. اما تجربه نشان می‌دهد مدیریت شهری نه با وعده‌های کلی، بلکه با شناخت دقیق از ابزارها و سازوکارهای حکمرانی شهری پیش می‌رود.
▫️شورای شهر، بخشی از نظام حکمرانی محلی است و نقش آن صرفاً در سطح شعارهای عمرانی خلاصه نمی‌شود. تصمیم‌های شورا در ارتباطی پیچیده با اسنادی همچون طرح جامع شهری، طرح تفصیلی، برنامه‌های توسعه شهری، نظام بودجه‌ریزی شهرداری و سازوکار کمیسیون‌های تخصصی شورا معنا پیدا می‌کند. همچنین فهم دقیق از قوانین شوراها، حدود اختیارات شورا در برابر شهرداری و شناخت فرآیندهای تصمیم‌سازی در کمیسیون‌هایی مانند کمیسیون عمران، شهرسازی، برنامه و بودجه و نظارت از الزامات اولیه این مسئولیت است.
💢پرسش ساده اما مهم اینجاست: چند نفر از کاندیداهای شورا واقعاً با این مفاهیم و سازوکارها آشنایی دارند؟ چند نفر تجربه‌ای عملی از مواجهه با چالش‌های واقعی مدیریت شهری دارند؟ و چند نفر برای شعارهایی که مطرح می‌کنند، برنامه‌ای عملیاتی با زمان‌بندی مشخص و مبتنی بر ظرفیت‌های نهادی و مالی شهر ارائه کرده‌اند؟
🔻کرمانشاه شهری بزرگ و پیچیده است؛ شهری با بافت‌های فرسوده گسترده، چالش‌های جدی در حوزه زیرساخت‌های شهری، مسائل مرتبط با عدالت فضایی و نابرابری در توزیع خدمات شهری. مواجهه با چنین مسائل چندلایه‌ای نیازمند شورایی است که اعضای آن درکی روشن از مفاهیمی چون حکمرانی شهری، برنامه‌ریزی راهبردی، مدیریت یکپارچه شهری و سیاست‌گذاری فضایی داشته باشند.
🔹در چنین شرایطی شاید یکی از مسئولانه‌ترین رفتارها در قبال شهر، انصراف آگاهانه باشد؛ تصمیمی که نه از سر ضعف، بلکه از سر درکِ مسئولیت اجتماعی اتخاذ می‌شود. گاهی بزرگ‌ترین خدمت به یک شهر آن است که میدان را برای کسانی باز گذاشته شود که آمادگی علمی، تجربی و مدیریتی بیشتری برای پذیرش این مسئولیت دارند.
🔹کاندیداهای شورا اگر لحظه‌ای با وجدان خود خلوت کنند، شاید پرسش‌هایی اساسی پیش رویشان قرار گیرد:
▫️آیا شناخت کافی از قوانین و اختیارات شورا دارند؟
▫️آیا با اسناد بالادستی برنامه‌ریزی شهری و فرآیندهای تصمیم‌گیری در مدیریت شهری آشنا هستند؟
▫️آیا تجربه‌ای از حضور در میدان واقعی اداره شهر داشته‌اند؟
▫️و آیا برای وعده‌هایی که مطرح می‌کنند، برنامه‌ای واقع‌بینانه و قابل اجرا دارند؟
🔹کرمانشاه شهری تاریخی و زنده است؛ شهری با مردمی آگاه و مطالباتی جدی از مدیریت شهری. پذیرش مسئولیت برای چنین شهری ساده نیست و نباید هم ساده تلقی شود.

اگر قرار است شورای آینده کرمانشاه گامی واقعی در مسیر بهبود حکمرانی شهری بردارد، این شورا باید از دل رقابتی شکل بگیرد که در آن دانش، تجربه، برنامه و مسئولیت‌پذیری معیار اصلی باشد، نه صرفاً کثرت نام‌ها در فهرست کاندیداها.
کرمانشاه بیش از هر زمان دیگری به تصمیم‌های سنجیده و مسئولانه نیاز دارد؛ تصمیم‌هایی که شاید برای برخی کاندیداهای شورا، از یک انصراف آگاهانه آغاز شود.

🔸 همراه ما باشید در 👇
پیام‌رسان ایتا:
@ostanepanjom
پیام رسان روبیکا:
rubika.ir/emamidavood63

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *