طی روزهای اخیر هم عکسی از یکی گوردخمه های سه گانه سکاوند یا همان اسحاق وند یا به تعبیر مردم محلی فرهاد تراش در فاصله ۲۵ کیلومتری از شهر هرسین در فضای مجازی منتشر شد. عکسی که در آن وندالها با افشانه رنگ روی دیوارهای این اثر باستانی یادگاری نوشته بودند.
هرچند این اولین باری نیست که وندالها چنین بلایی را سر بناهای تاریخی کرمانشاه میآورند، اما انتشار این عکس همزمان با تخریب بیمارستان تاریخی مسیح و ادعای سرقت اشیاء تاریخی از تکیه بیگلربیگی سر و صدا و انتقادات زیادی را متوجه میراث فرهنگی استان کرد.
اینکه میراث فرهنگی استان باید در حفاظت از بناها و آثار تاریخی استان حفاظت بیشتری داشته باشد موضوعی کاملاً بدیهی است، اما نباید این مسئله را هم فراموش کرد که وندال ها یا همان بیماران روانی که دست به تخریب آثار تاریخی و اموال عمومی می زنند، نه تنها در کرمانشاه و ایران، بلکه در همه جای دنیا حضور دارند و حتی به شناخته شدهترین تابلوی نقاشی دنیا یعنی مونالیزا در فرانسه هم رحم نکرده و بارها و بارها آن را مورد تعرض قرار دادهاند.
وندال ها در همه جا هستند و در سرزمینی مانند ایران که تاریخ و تمدنی بسیار غنی دارد شاید حضورشان را پررنگتر ببینم. همین اواخر سال گذشته و در شب چهارشنبه سوری وندال ها با نارنجک های دست ساز به جان برخی از آثار تاریخی شاخص کشور مانند قلعه فلک الافلاک خرم آباد، گنجنامه همدان، مقبره الشعرای تبریز و پل خواجوی اصفهان افتادند و چهره آنها را سیاه کردند.
و اما در استانی مانند کرمانشاه با ۴۲۰۰ اثر تاریخی که بنا به اذعان برخی از باستان شناسان و پژوهشگران حوزه میراث فرهنگی، سومین استان کشور از نظر تعدد آثار تاریخی به شمار میرود، گاه و بیگاه خبرهایی از تعرض وندال ها به آثار تاریخی به گوش می رسد.