• شناسه : 1770
  • 07 سپتامبر 2022 - 12:51
  • ارسال توسط :
  • نویسنده : داود امامی
  • منبع : استان پنجم
سهم ناچیز ۴ درصدی مرز خسروی از تردد زوار اربعین
سهم ناچیز ۴ درصدی مرز خسروی از تردد زوار اربعین
لزوم بررسی دلایل کم رغبتی زوار اربعین از مرز خسروی؛

سهم ناچیز ۴ درصدی مرز خسروی از تردد زوار اربعین

داود امامی، کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی ۹۴ درصد زائران مرزهای زمینی را برای تردد خود انتخاب کرده اند و تا دیروز ۵۵ درصد مجموع زائران از مرز مهران به عنوان اصلی ترین و مهمترین مرز تردد کرده اند. ۳۰ درصد زائران نیز از مرز شلمچه، ۱۰ درصد چذابه و چهار درصد نیز از مرز خسروی تردد کرده اند و عبور از مرزهای تمرچین و باشماق بسیار کمتر بوده است.

داود امامی، کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی

با فروپاشی رژیم بعث، چند سالی است که سنت پیاده روی اربعین بین شیعیان جهان بخصوص شیعیان ایرانی فرهنگ شده، فرهنگی که اصلا مرز نمی شناسد و به قراری تبدیل شده که حضور مردم ایران در پیاده روی اربعین حسینی را سال به سال پررنگ تر می کند.

در چند سال گذشته مسیر تردد زائران از مرزهای تعیین شده مهران، شلمچه و چزابه بود و کرمانشاهیان بعنوان کلید داران دروازه کربلا، مرز خسروی را بسته می دیدند تا اینکه امسال بازگشایی این مرز بعنوان مطالبه بزرگ کرمانشاهیان، اهمیتش نه فقط برای استان کرمانشاه بلکه در موضوعیت کلان کشور قرار گرفت و راه کربلا باز شد.

قطعاٌ از مهمترین گشایش مرز خسروی به روی زائران حسینی در اربعین، افزایش ظرفیت خروجی مرزهای کشور و سهولت تردد در مرزها است که امکانات و سطح بالای زیرساختها در قصرشیرین، مزیتی است که دولت حساب ویژه ای برای این مرز قدیمی و با اصالت در ارتباط با عراق و راهپیمایی اربعین باز کرده و در واقع این برجستگی های مرز خسروی بوده که موجب توجه کلان کشور به بازگشایی این مرز و اهمیت آن شده است اما علی رغم این موارد شاهد کم رغبتی زوار به استفاده از این مسیر برای زیارت عتبات هستیم.

به گفته ی سردار هادیانفر، رئیس پلیس راهور ناجا ۹۴ درصد زائران مرزهای زمینی را برای تردد خود انتخاب کرده اند و تا دیروز ۵۵ درصد مجموع زائران از مرز مهران به عنوان اصلی ترین و مهمترین مرز تردد کرده اند.  ۳۰ درصد زائران نیز از مرز شلمچه، ۱۰ درصد چذابه و چهار درصد نیز از مرز خسروی تردد کرده اند و عبور از مرزهای تمرچین و باشماق بسیار کمتر بوده است.

سردار سید تیمور حسینی جانشین پلیس راهور انتظامی کشور در خصوص آخرین وضعیت ترافیکی محورهای مواصلاتی به مرزهای مشترک با کشور عراق اظهار داشت: در حال حاضر ترافیک نسبتاً سنگینی را در مسیرهای منتهی به مرزهای مهران و شلمچه شاهد هستیم.

 وی با بیان این مطلب که تا شب گذشته بیش از ۸۵۰ هزار نفر از مرزها عبور کرده و وارد کشور عراق شدند، در خصوص ظرفیت پارکینگ ها اعلام کرد: ظرفیت پارکینگ ‌ها در شهر مهران ۸۰ درصد اشباع شده است.

 سردار حسینی از زوار اربعین حسینی درخواست کرد که برای تردد به مرز و شرکت در مراسم راهپیمایی میلیونی اربعین حسینی، از مرزهای خسروی، چذابه، باشماق و تمرچین تردد کنند.

 مرز خسروی به‌عنوان یکی از مرزهای عبوری به سمت عتبات عالیات، ظرفیت و توانایی بالایی در میزبانی از زوار را دارد. مرز خسروی از لحاظ زیرساختی یکی از بهترین مرزهای کشور است و تمام امکانات بهداشتی و خدماتی، نمازخانه‌ها، فضا سازی معنوی و سالن‌ها به بهترین شکل ممکن آماده شده است.

دلایل اهمیت مرز خسروی:

 ۱- با اصالت ترین راه کربلا: تاریخ ایرانی شیعه با زیارت کربلا و مسیر خسروی عجین بوده است. مرز خسروی در امتداد جاده ابریشم قرار داشته که در نهایت خط مسافرین را به سوریه منتهی می کرده است. از این رو مرز خسروی از دیرباز قدیمی ترین و با اصالت ترین دروازه به سرزمین های پاک «عتبات عالیات» بوده و به همین نام نیز شهرت یافته است. وجود این شناسنامه پرقدمت برای مرز خسروی، موجب برجستگی و محوریت آن در مبادی ورودی ایرانیان به خاک کشور همسایه شده است.

۲-اهمیت استراتژیک: مرز خسروی از جمله پنج مرزی است که کرمانشاه را به عنوان استان استراتژیک کشور در روابط با عراق قرار داده و این موقعیت به لحاظ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی اهمیتی دو چندان نسبت به دیگر استانهای کشور دارد.

۳- مزیت امکانات و خدمات: اگر چه مرز خسروی در قیاس با مرزهای دیگر با کشور عراق، فاصله ای نزدیک با کربلا دارد-۳۰۰ کیلومتراما این فقط نزدیکی مسیر به کربلا نیست که این مرز را در ارجحیت عبور زائران قرار می دهد. شهر قصرشیرین و مرز خسروی از قرن های گذشته مسیر عبور کاروانیان و تجار و زوار بوده و در واقع امکانات این شهر و مرز خسروی از ابتدا بر اساس مسافرپذیری و پذیرایی از زوار بنا نهاد شده است.

وجود بزرگترین پایانه بین المللی زمینی خاورمیانه در خسروی که سال ۸۱ با ۷.۵ میلیارد تومان به بهره برداری رسید و همچنین ایجاد زیرساختهای مناسب در مرز و دیگر قابلیتها همچون راه دسترسی مناسب موجب شده که روزانه پذیرای شمار زیادی از مسافران عراقی و زوار انفرادی ایرانی و به بیانی دیگر کانونی برای گردشگری مذهبی باشد. مرزی خسروی تنها پایانهای در کشور است که دارای ۲ سالن ورود خروج بوده و همزمان میتواند کار تردد مسافران ورودی و خروجی را در سطح بالایی انجام دهد.

علاوه بر آن، وجود امکانات زیرساختی بی نظیر استان کرمانشاه موجب شده که زوار از سه طریق ارتباطات ریلی، هوایی و زمینی بتوانند به کرمانشاه سفر کنند که فرودگاه ۲۴ ساعته و خط آهن فعال از جمله آن است.

۴- مسیر امن و هموار: عبور زائران حسینی از مرز خسروی یعنی عبور از مسیری بین المللی و شناخته شده و فراهم. جاده ترانزیتی و مسافری کرمانشاه به قصرشیرین و مرزخسروی  با تجهیز تمامی شهرهای استان به کمربندی و دو بانده بودن تمام مسیر سفری امن، بدون ترافیک و همراه با دسترسی آسان به انواع امکانات و خدمات رفاهی و اقامتی را پیش روی زائران حسینی قرار داده است.

ضمن آنکه مسیر زائران عبوری از مرز خسروی در امتداد بغداد پایتخت عراق قرار دارد و این یعنی اهمیت و امکانات بیشتر نسبت به دیگر مسیرهای منتهی به کربلای معلی.

دولت عراق برای حفظ اعتبار بین المللی و موقعیت ملی خود مسیرهای منتهی به بغداد را با پایش و کنترل مضاعفی دنبال می کند که این اهمیت می تواند مزیتی دیگر برای عبور از مرزخسروی باشد.

۵- مسیری دیدنی و پرجاذبه: مسیر کرمانشاه تا خسروی، جاده ای پر از جاذبه های گردشگری طبیعی،تاریخی و مذهبی به شمار می رود که زائران و گردشگران می توانند با عبور از آن شاهد آثار و نشان هایی از تاریخ باستان ایران از ماقبل تاریخ تا یادمان های دفاع مقدس باشند. این مسیر به ویژه برای زائرانی که در سالهای گذشته مسیرهای دیگر برایشان تکراری و یکنواخت شده می تواند بسیار جذاب و لذت بخش باشد.

مرز خسروی شرایط مناسبی برای تردد و اسکان زائران دارد. انتظار می رود با پیگیری مجدانه مسئولین در سطح ملی و محلی و با استفاده از ظرفیت های اطلاع رسانی خصوصاٌ رادیو و تلویزیون، این مسیر تاریخی، راهی شود برای عبور از فرش و رسیدن به عرش، آنجایی که آفتاب معرفت تا ابدیت تابان است.

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*