نان برنجی، تنها شیرینی ایرانی که در طی چهار فصل سال درصد ترکیب خمیرش تغییر می کند

حمید امامی
نان برنجی تنها شیرینی است که در طی چهار فصل سال درصد ترکیب خمیرش تغییر می کند. در واقع سردی، گرمی، خشکی و رطوبت هوا توسط اپراتور بررسی می شود و مواد طبق این تغییرات کم و زیاد می شوند.

حمید امامی
اگر به شهر کرمانشاه سفر کنید در تمامی مناطق این شهر می‌توانید فروشگاه‌ها و کارگاه‌هایی را مشاهده کنید که نان برنجی را به صورت تازه تهیه می‌کنند. اما بهترین مراکزی که شما می‌توانید نان برنجی را از آن جا تهیه کنید بازار بزرگ و قدیمی کرمانشاه می‌باشد که در سه راه نواب قرار دارد. این بازار بزرگ و قدیمی ورودی‌های متعددی دارد که در ابتدای ورودی‌ها کارگاه‌های شیرینی پزی زیادی قرار دارند که نان برنجی مرغوب و اعلای کرمانشاه را با بهترین کیفیت تولید می‌کنند.
شهر کرمانشاه به سبب اینکه در مسیر جاده ابریشم و در مسیر راه کربلا قرار داشته و به همین دلیل مسافران و زائران فراوانی به این شهر رفت و آمد داشته اند، به فکر پخت ماده ای بوده اند که هم ماندگاری بالایی داشته باشد و هم جنبه غذایی بالایی. به همین دلیل مردم این خطه سعی در تهیه شیرینی از جنس خوراک اصلی مسافران و زائران کردند که از برنج و خرما تشکیل می شود.

قدمت و پیشینه نان برنجی در کرمانشاه به 150 سال پیش و زمان حکومت قاجار باز می گردد و از 150 سال پیش به بعد یکی از سوغات معروف کرمانشاه است.
از آنجا که در این سفرهای زیارتی و تجاری برنج هم از گیلان و مازندران با زحمت به این منطقه حمل می‌شده منبع اصلی این شیرینی برنج قرار گرفت که شیوه پخت آن هم شبیه به کلوچه برنجی گیلان است که در کرمانشاه تکمیل تر شده و به شکل خشک برای ماندگاری بالا طبخ شد، پیشتر شیرینی مشابهی در کرمانشاه وجود داشت که با شکل و شمایل مشابه از آرد گندم تهیه می‌شد که نرم‌تر بود اما این شیرینی با آرد برنج طعم بسیار بهتر و متفاوتی به خود گرفت و تا به امروز هم طرفداران خود را دارد.
مواد نان برنجی به تنهایی دارای خواص‌هاي زيادي هستند، از جمله آرد برنج که مقوی معده است، دانه های سیاه رنگ روی نان برنجی كه طبع گرمي دارد و سردي آرد برنج را خنثي مي‌كند همچنين روغن حیوانی ‌ انرژی زا ‌، تخم مرغ سرشار از پروتئین و زعفران شادی آور است، که ترکیب این مواد در کنار هم بدون ‌ استفاده از مواد نگه دارنده و افزودنی، شيريني کاملا سالم ، مقوي و خوش طعم است.
نکته قابل توجه در اين خصوص ‌، سینی مسی است که براي تهيه نا‌ن برنجي از استفاده مي‌كنند كه در طي ‌ تغییر نکرده است. زیرا از لحاظ پزشکی ثابت شده است ظروف مسي ‌ برای سلامتی مفيد و در دفع سموم موجود در مواد غذايي و همچنين جذب آهن ‌ تاثیر گذار است.
این شیرینی محلی را نمي‌توان در فرهای مخصوص قنادی (واگونی) تهیه كرد زیرا استفاده از این فرها برای نان برنجی مناسب نیست و از کیفت آن‌‌ می کاهد.
نان برنجی تنها شیرینی است که در طی چهار فصل سال درصد ترکیب خمیرش تغییر می کند. در واقع سردی، گرمی، خشکی و رطوبت هوا توسط اپراتور بررسی می شود و مواد طبق این تغییرات کم و زیاد می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *